• Wim van Vliet

Wat zijn de videotrends van 2021

2021 is video!

Juist nu corona onze levens beheerst is video niet meer weg te denken in de communicatie. Video is een steeds belangrijker middel geworden om te beïnvloeden, te informeren en om impact te maken bij je doelgroep. Hoe ziet video er in 2021 uit? Ik zet een paar videotrends op een rij:


1. Strategische videoinzet door bedrijven

Steeds meer bedrijven maken een plan om video op een strategische manier in te zetten voor hun business. Dat zullen zij doen door webinars, vlogs, vacaturevideo's en productpresentaties. De mogelijkheden van video zijn ongekend. Waar 2020 nog noodgedwongen een jaar van experimenteren was, is 2021 steeds meer een jaar van een overwogen videoinzet.


2. Storytelling

Storytelling is in. Iedereen praat erover en iedereen wil het gebruiken en inzetten. Het is ook effectief. Nu iedereen wat meer gewend is geraakt aan de kinderstemmen op de achtergrond van een Zoom meeting, is het echte videoverhaal ook meer geaccepteerd. Ja de strakke salesvideo's doen het ook nog steeds goed en passen vaak in bedrijfsstrategieën, maar de wat meer lossere video's winnen terrein. In 2021 mogen de video's ook waarin mensen meer zichzelf zijn, waarin ze puur zijn. We zijn op zoek naar de echte mensen.


3. Livestreams

Of je nu liefhebber bent of niet, livestreams zijn hot. En ze zullen dat nog wel even blijven ook. De tijd vraagt erom. We hebben al talloze livestreams gezien en er zullen er nog vele volgen. Een open dag van je nieuwe middelbare school, of de presentatie van je nieuwe product. Zelfs winkelen zal noodgedwongen een nieuwe vorm krijgen. Livestream biedt de oplossing. Influencers zullen ongetwijfeld een belangrijke positie innemen in deze ontwikkeling.


4. Contact leggen via video

Een appje, een e-mail, of bellen, dat zijn de kanalen waar we aan denken als we een ander willen bereiken. Video is in 2021 een belangrijke aanvulling. De 1 op 1 video of vlog wordt volop ingezet om de verbinding te maken met de ander. En het is bijzonder effectief. Denk dan aan een berichtje die je via LinkedIn doorgestuurd krijgt met een interessante videoboodschap. De kans dat je verkocht bent is vele malen groter.


Video: Een 1 op 1 video voor Rob


5. Video-montage-apps

Omdat video zo'n belangrijk middel is geworden in 2021, zijn er talloze apps die hiervoor oplossingen aanreiken. Via vrijwel elk populair social media kanaal is wel een short video te plaatsen die dan bijvoorbeeld na 24 uur weer verdwijnt. Vaak bieden deze platformen ook allerlei mogelijkheden om de video te pimpen met teksten en filters. Daarnaast komen er steeds meer apps op die videomontage eenvoudig maken.


6. Korte video's

Steeds vaker zien we de korte en zelfs extreem korte video's. Denk daarbij aan TikTok. Maar wat is nu de ideale lengte van een video. Hoe lang blijven we kijken voordat we afhaken? Ook al is kort, korter, kortst echt iets van 2021, blijven langere video's nog altijd relevant...mits ze echt relevant zijn. Want dat is het punt. Een langere video kan alleen als deze relevant is voor de doelgroep. Dus, bepaal eerst wie de doelgroep is en kijk dan naar de relevatie. Stem daar de lengte van de video op af.


7. Adverteren met video-ondersteuning

Advertenties die worden ondersteund met video zorgen voor een betere " return on investment" rendement op de investering. Volgens SocialMediaToday verhoogd video het rendement zelfs met 89%.


8. Augmented reality en video

In video's wordt steeds vaker gebruik gemaakt van augmented reality. Denk aan Snapchat en de gekke gezichten die je bij jezelf en anderen kan maken. Maar ook het visualiseren van een gebouw op een lege bouwplaats. In 2021 worden de mogelijkheden steeds groter en voor een groter publiek inzetbaar. Bekijk ook deze uitlegvideo over augmented reality.


Video: Hond en kat in augmented reality


38 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven