• Wim van Vliet

Vloggen kan iedereen. Gratis vlog tips

Bijgewerkt op: 24 dec 2020

Met video maak je impact.

Zeker als het een persoonlijk verhaal is.

Een vlog is zo'n persoonlijk verhaal.

Je hebt veel minder nodig dan je denkt om een vlog te maken.

Jij neemt 'm op, Mijn Videomaker zet de ruwe beelden om in het visitekaartje voor jezelf of de organisatie.

En....je kunt het niet fout doen!


13 gratis tips:

Tip #1: Ga gewoon aan de slag Wat heb je nodig? Veel minder dan je waarschijnlijk denkt. Een camera en heel veel lef. Probeer het gewoon eens met de spullen die je al in huis hebt. Die camera kan ook gewoon je smartphonecamera zijn.


Tip #2: Lach in je camera! Doe wat je leuk vindt en straal dit ook uit. Als je veel lacht, komen die kijkers vanzelf.


Tip #3: Heb weinig schaamte Vloggen ziet er misschien wat vreemd uit. Ik zeg het verkeerd, zag er vreemd uit. Het wordt steeds gewoner als mensen vloggen en daarmee een enorm publiek aanspreken op internet. Tip #4: Bereid je goed voor Een goede voorbereiding scheelt tijd in het editen. Neem de tijd vooraf om te bedenken wat je verhaal is. Dan hoef je dat niet meer te doen als de camera al draait. Dat scheelt weer tijd in de montage.


Tip #5: Zorg voor goede belichting Met je gezicht naar het raam toe filmen, geeft vaak goed licht. Dat kijkt een stuk prettiger. Tip #6: Neem je geluid goed op Hoe dichter de microfoon bij je mond staat, hoe beter het geluid. Let er buiten op dat je geen last hebt van de wind. Ga dan bijvoorbeeld in een bushokje staan of naar binnen. Tip #7: Struikel niet over de "uh's" Door je video te laten editen, kun je die mooier maken. De leukste dingen blijven in het filmpje zitten, de rest gaat eruit. Ook lange pauzes en "uh’s" worden eruit geknipt. Door soms te versnellen of te vertragen, krijg je voor een betere spanningsboog. Muziek kan ook veel toevoegen. Uiteraard niet teveel en rechtenvrij. Soms een korte stilte om het effect te versterken. Tip #8: Besef: Monteren kost tijd en kun je uitbesteden Editen is monnikenwerk. Soms is een filmpje van 2 minuten een half uur ruw materiaal of zelfs meer. Omdat wij niet anders doen dan doelgericht editen is dit een zorg waar jij je vooral niet bezig mee hoeft te houden. Jij filmt, wij editen. Jij de boodschap, wij het monnikenwerk.


Tip #9: Denk na over je opbouw Er kan een verhaal in je video zitten, maar dat hoeft niet. Kijk naar Enzo Knol, mensen willen gewoon een kijkje krijgen in zijn leven. Vaak open je je video met een teaser. Daarin laat je het hoogtepunt zien, dat uiteindelijk pas aan het einde komt. Zo houd je je kijkers langer vast. Tip #10: Bekijk je statistieken Hoe verder je video wordt afgekeken, hoe hoger je in de suggesties op YouTube komt. In de statistieken van je kanaal kun je de kijkersloyaliteit zien: op welke momenten ze terugspoelen en waar ze je video wegklikken. Hier kun je veel van leren. Uiteraard zijn er veel meer kanalen waar een vlog geplaatst kan worden, zoals LinkedIn of Instagram. Door te meten kun je optimaliseren en de video's nog beter maken. Tip #11: Doe inspiratie op en zoek je eigen stijl Probeer je eigen stijl te vinden en vast te houden en bouw een merk om je kanaal heen. Wij van Mijn Videomaker helpen je hierin mee.


Tip #12: Werf abonnees Zorg ervoor dat je op vaste momenten je video’s uploadt. Kijkers abonneren zich niet op iets als ze niet weten wat ze krijgen. Titels, thumbnails en tags zijn ook heel belangrijk voor je kanaal. Hiermee zorg je ervoor dat mensen op jouw video’s klikken. Tip #13: Bekijk jezelf terug Jezelf terug kijken is eng. Vooral in het begin zie je opeens rare dingen van jezelf. Maar gelukkig gaat dat gevoel ook weer weg. Ga dus vooral gewoon aan de slag!


Bekijk ook onze pagina over vlogs.

13 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven