• Wim van Vliet

Gratis 13 tips voor als je zelf gaat filmen

Bijgewerkt op: jan 30

Wat voor shots maak je?

En hoe lang duren de shots?

In deze blog 13 gratis tips!


We leven in een beeldcultuur.

Alles en iedereen wordt gefilmd. Niet alleen de hoogst bijzondere momenten worden vast gelegd, ook van de meest gewone zaken wordt een vlog geschoten. Maar hoe film je dan? Hoe leg je het op een sprankelende manier vast?


Zelf filmen is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen heeft altijd een goeie camera op zak. Wel zijn er een aantal factoren waar je nog beter door leert filmen. Hierbij gratis een aantal tips!

(lees verder onder de foto)


Tip 1, Meerdere shots

Maak meerdere beelden om het verhaal compleet te maken. Waar speelt het verhaal zich af? Maak een shot van het grote geheel, de straat, het huis of de skyline.


Tip 2, Lange shots

Maak shots die lang genoeg zijn, minimaal tien seconden per shot.


Tip 3, Drie shots

Probeer elk shot waarbij de camera beweegt te zien als drie shots. Of het nou gaat om het horizontaal (pannen) of verticaal (tilten) bewegen van de camera, of om een zoomshot, in alle gevallen heb je een beginpositie, een transitiedeel en een eindshot.


Tip 4, Niet teveel in en uit zoomen

Eén van de belangrijkste tips is om vooral niet te veel in en uit te zoomen. Niet alleen omdat het veel moeilijker is om een mooi stabiel shot te krijgen als je te ver inzoomt, vooral omdat het zoomen zelf vermoeiend werkt voor de kijker.


Tip 5, Gebruik een statief

Hoewel niet elke situatie zich ervoor leent, is een goed statief eigenlijk onmisbaar voor de serieuze videofilmer.


Tip 6, Maak gebruik van contactpunten

Film je uit de hand, dan is het zaak om de camera zoveel mogelijk contactpunten met je lichaam te laten hebben. Eén contactpunt heb je altijd, namelijk de hand waarmee je dat camera vasthoudt. Gebruik ook altijd je tweede hand om de camera te ondersteunen. Bij de meeste compacte camcorders biedt het uitklapbare LCD-schermpje een uitstekend tweede contactpunt. Een derde contactpunt zou je elleboog op een bankje zijn bijvoorbeeld.


Tip 7, Gebruik hulpkaders

De meeste videocamera’s bieden de optie om hulpkaders of rasters te tonen. Veelvoorkomend zijn hulplijnen op 1/3 van het beeld, waardoor je beeld in negen vakken verdeeld wordt. Gebruik deze lijnen als hulp bij compositie.


Tip 8, Loop niet teveel

Zodra je met een camera gaat lopen zal je merken dat het beeld begint te schokken bij het neerzetten van je voeten. Camera’s met goede beeldstabilistatie kunnen dit deels ondervangen, maar helemaal vloeiend wordt het beeld er niet door.


Tip 9, Gebruik de beste kwaliteit

Een universele tip is dat je sowieso in de best mogelijke kwaliteit moet opnemen die jouw camera biedt.


Tip 10, Let op de belichting

Goede belichting maakt het verschil tussen een video die er amateuristisch uitziet en een professioneel resultaat. Alle camera’s kunnen de belichting automatisch instellen en in de meeste gevallen levert dat prima resultaten op.


Tip 11, Zet de camera op neutrale kleur

Veel videocamera’s en ook digitale spiegelreflexcamera’s bieden de mogelijkheid om verschillende camera- op kleurprofielen te gebruiken bij het opnemen van video. Beschikt jouw camera over dergelijke opties kies dan voor de neutral, natural, flat of uit-stand. Want hoewel veel kleur en een hoog contrast een lekker knallend plaatje opleveren, biedt het je bij het bewerken achteraf weinig mogelijkheden om het beeld aan te passen.


Tip 12, Gebruik je smartphone

De smartphone is een serieuze camera geworden. Gebruik dus vooral ook je smartphone als camera. Deze heb je tenslotte altijd bij je.


Tip 13, Niet bang zijn:)

Regels? Welke regels? Alle tips in dit artikel zijn niet meer dan tips. Eén tip gaat echter sowieso altijd op: oefening baart kunst. Schiet dus zoveel mogelijk, leer je camera goed kennen, bekijk je eigen werk kritisch, vraag feedback aan anderen en wees niet bang om te experimenteren!


Bron: Techyx.nl


38 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven